Hogyan rendezzük be a hálószobánkat?

Posted by Gyugyuke 2018/02/08 0 Comment(s)

Hogyan rendezzük be a hálószobánkat?

 

A hálószoba életünk igen fontos helyszíne, jó esetben nagyon kellemes órákat töltünk itt. Igen intim terület, ahová csak keveseknek van joga belépni, nagyon fontos, hogy a sajátunknak érezzük, és ne zavarjon bennünket semmi sem a berendezésben, sem a dekorációban.

 

Rengeteg embert foglalkoztat, vajon miért szenved minden harmadik felnőtt alvási problémáktól. Sok más faktor mellett, mint a horkolás, az étkezési problémák, a nem megfelelő hőmérséklet, az elektronikus eszközök túlzott használata, ma már világos, hogy a hálószoba kinézete, az ott használt színek, anyagok, az, hogy mennyire szellőztetünk, és mennyire sötétítünk, mind-mind hatással van éjszakai nyugalmunkra.

 

Kis lakásban persze nehéz megvalósítani, de mindenképp fontos, hogy tudatában legyünk annak: a túlzsúfoltság nem pozitív. Semmiképp nem jó, ha a hálószoba egyfajta kamraként működik, ahol mindenféle dolgot tárolunk. Nehezebben kapcsolunk ki, ha a szoba tele van olyan berendezési tárgyakkal, amelyek csak zavarnak az ellazulásban.

 

Gyakori probléma, hogy a nagy ruhásszekrényt, amelyre mindenképp szükségünk van, a hálószobába tesszük, és ettől szinte úgy érezzük, mintha agyonnyomna bennünket a gardrób. Amennyiben van rá lehetőség, a szekrényt tehetjük egy másik szobába is – minél kisebb a hálószobánk, annál fontosabb, hogy kevés bútort helyezzünk csak el benne, és ne érezzük úgy, hogy alig kapunk levegőt. Ha másutt nem fér el a nagy szekrény, a tükör enyhíthet a szűkösség érzetén, de persze vannak, akiket zavar… Vásárlás előtt ezt érdemes alaposan átgondolni.

 

Fontosak az éjjeliszekrények, hogy legyen hová pakolnunk, és ha hölgy is lakik a hálószobában, biztosan örül egy elegáns fésülködőasztalnak, amelynél ülve reggelente és esténként nyugodtan felkészülhet a napra, illetve az éjszakára. Itt tárolhatja a krémeit, sminkkészletét, ékszereit: a fésülködés maga már olyan idegnyugtató tevékenység, amelyre szintén érdemes időt szánni, hogy ne csak bezuhanjunk az ágyba.

 

Ha van elég helyünk, egy szép komódot is érdemes elhelyezni a hálóban, amelyben a fehérneműnket tarthatjuk, hiszen az nem való a gardróbba.

 

A hálószoba legfontosabb eleme persze a megfelelő ágy. Attól függően, hogy egy vagy kétszemélyes a szoba, nem mindegy, mekkora ágyat választunk. Semmiképp se legyen túl kicsi, főleg, ha szülők vagyunk, és a gyerekeink még átjárnak hozzánk aludni, jobb, ha kényelmesen elférünk akkor is, ha a kölykök éppen kikönyörögték, hogy velünk alhassanak. Általában elegendő a 2 méter hossz, de ha az átlagnál magasabbak vagyunk, a 2 méter 20 centi se túl sok.

 

Azért említsük meg, hogy nem mindenki szereti az űrt maga körül, vagyis lesznek olyanok, akik inkább kuckós, egyszemélyes ágyat preferálnak, ha egyedül alszanak, és nem franciaágyra szavaznak. Arra is gondolnunk kell, hogy nem mindenki tud igazán jól aludni társaságban, ha tehát inkább külön aludnánk, akkor érdemes egy plusz ágyat beszerezni. Persze mindez helyfüggő is, egy szűk hálószobában nem nagyon lehet megoldani. A régi szép időkben nagypolgári otthonokban természetes volt a külön hálószoba, és meglehet, hogy jobban is aludtak az emberek.

 

A franciaágy elhelyezésénél érdemes arra odafigyelni, hogy csak a fej résznél érintkezzen a fallal, vagyis körüljárható legyen, ellenkező esetben nagyon kényelmetlen lesz átmászni egymáson.

 

A matrac minősége is elsődleges fontosságú: az ágykeretnek és a matracnak tökéletesen kell illeszkednie, és a legjobb matracok nem süppednek be, hanem inkább kemények, de persze rugalmasak. A jó matrac alaptulajdonsága, hogy megfelelően támasztja alá a testünket. Fontos az ágynemű minősége, a párnák mérete is, de ezek már nagyrészt egyéni ízléstől függenek: van, aki az órási párnákra esküszik, más csak kispárnával tud rendesen aludni, és így tovább.

 

Új matracot egyébként körülbelül hét évenként érdemes beszereznünk, és a párnákat is rendszeresen kell cserélnünk, mert elszennyeződnek. (A párnák súlyának jelentős részét elhalt hámsejtjeink és mindenféle kis élősködő maradványai alkotják.) Javasolt a természetes anyagokból készült huzatok használata. A párnák, takarók anyaga pedig lehet természetes alapanyagú (toll, pihe, gyapjú, nyersselyem, pamut), vagy ha valaki ezekre allergiás, akkor a ma már kapható mikroszálas is.

Dekoráció szempontjából alapvető, hogy pasztellszíneket színeket válasszunk, amelyek megnyugtatják az idegeinket. Nem minden meleg szín nyugtató hatású, a harsány árnyalatokat mindenképp kerüljük. Ne legyenek túlzsúfoltak a falaink és csak kellemes gondolatokat ébresztő képeket akasszunk ki, ne pedig azt a festményt, amit a nagynéninktől kaptunk, és olyan ronda, hogy a nappaliba nem vagyunk képesek kirakni, de a hálószobába rejtve valahogy elviseljük.

 

Nagyon nehéz betartani a következő szabályt, de az alvásszakértők esküsznek rá, hogy hatékony: ne vigyünk be elektromos eszközöket a hálószobába. Vagyis se laptop, se tévé, se rádió, se elektromos ébresztőóra, de még vezetékes telefon sem ajánlott. Nos, megnézném azt a modern embert, aki a mobiltelefonja nélkül fekszik le esténként, de a hozzáértők azt állítják, hogy az elektromos szmog zavarja a pihenést.

 

Végül a megfelelő hőmérséklet is nagyon fontos: nem szabadna 18 fok fölé fűteni a hálószobát, és fontos a gyakori szellőztetés. Az ideális páratartalom 50% körül van, ha túl párás vagy éppen túl száraz a szoba, akkor ez ellen páraelszívóval, illetve párásítóval tudunk tenni. Sokaknak fontos a teljes sötétség is, állítólag ettől nyugodtabban alszanak, másokat viszont nyomaszt, ha nem szűrődik be semmi fény. Mivel ez teljesen egyéni, ha nem egyedül alszunk, kénytelenek vagyunk kompromisszumot kötni.

 

A hálószoba azonban nem csak alvásra való, ennek megfelelően gondoskodjunk hangulatvilágításról is, amely nem túl erős, meleg fényt ad, de persze az is fontos, hogy ha még olvasni akarunk az ágyban, olvasólámpánk is legyen.

                                                                                                                                                                                          Ladányi-Turóczi Csilla