A házi tűzhelytől a modern konyháig

Posted by Gyugyuke 2018/04/04 0 Comment(s)

A házi tűzhelytől a modern konyháig

 

A konyha, ahol a házi tűzhely állt, régen központi szerepet töltött be az otthonokban. Nem csak azért, mert ott főttek az ételek, de télen sokszor csak ott volt meleg és világos, ott serénykedett a ház asszonya, akihez bárki fordulhatott és akivel jókat lehetett beszélgetni: a tűzhely magának az otthonnak, sőt, a hazának is az egyik legrégebbi szimbóluma.

 

 

A tűz istennője, Vesta (vagy görögül Hesztia) még mindig jelen van a konyháinkban, hiszen bizonyos tűzhelyek ilyen veretes névvel büszkélkedhetnek. A tűz őrzése egyébként is kiemelt feladat volt mindaddig, amíg a tűzcsiholás bonyolult műveletnek számított.

 

Ma már a legtöbb konyha nem ennyire központi hely a lakásban, másutt is fűtünk és világítunk, de egy jól berendezett, kényelmes, kellemes hangulatú konyha mindig magához vonzza a lakókat és a vendégeket. Házibulikban is sokszor előfordul, hogy a konyha hangulata izgalmasabb, mint a nappalié. Kuckószerű, ott mindig történik valami, folyamatos az ételutánpótlás, és italhoz is könnyebb hozzájutni, mint a lakás többi részén.

 

Persze nem minden otthonban van egyformán központi szerepe a konyhának. Van, hogy ez a helyiség annyira kicsi, hogy már két ember is alig fér el benne, van, hogy eleve nem arra tervezték, hogy ott töltsük az időnket: mindig látszik egy konyhán, hogy a gazdája vagy gazdasszonya mennyire szeret főzni, vagy mennyire ódzkodik ettől a tevékenységtől.

 

A konyhákat egyébként manapság két kategóriába soroljuk, és ez szinte már filozófiai, meggyőződésbeli, életmódbeli különbséget is jelez: vannak a különálló, ajtóval a többi helyiségtől elkülöníthető konyhák, és van a régi- új divat: az úgynevezett „amerikai konyha”.

 

Rengeteg különbség van a kettő között:

 

– A különálló konyha általában kisebb, elsősorban az étel elkészítésére való, bár jó esetben egy kis reggelizőasztal azért elfér benne. Amíg a háziasszony, vagy éppen a ház ura főz, családi beszélgetésre, vagy közeli barátokkal való csevegésre is alkalmas, meghitt hely lehet, noha csak igen korlátozott számú ember tud kényelmesen ott tartózkodni.

 

 

A különálló konyha hátránya, hogy ha pici, és nincs benne étkezősarok, akkor az ott főzőcskéző személy egyedül van. (Bár ez nem mindenkit zavar, van, aki kifejezetten élvezi.) Közben persze az ott tevékenykedő ember rádiózhat, vannak, akik egy kis TV-t is felraknak a polcra.

 

A kis konyha előnye, hogy az ételszag jobban kiszellőztethető, nem lepi be az egész lakást, vagy a nappali szobát, mint az az amerikai konyha esetében történik.

 

Az amerikai konyha gyakorlatilag a nappali egy elkülönített része, lehet pulttal, étkezőpulttal leválasztani tőle, de olykor még ennyire sem különül el a nappali többi részétől.

Aki itt főz, az a nappaliban amúgy zajló mindennapi élet részese lehet, látja a TV-t, bekapcsolódhat az ott lévők beszélgetésébe. A tálalás is könnyebb...

 

Az amerikai konyha egyik hátránya, hogy az ételszag még jó pára- és szagelszívó esetén is bent marad, nehezebb kiszellőztetni. A töltött káposzta szaga ínycsiklandozó amikor éhesek vagyunk, de jóllakottan, egy délutáni olvasgatás alatt már lehet, hogy kifejezetten kellemetlen.

 

 

Az új lakásokat szinte kivétel nélkül amerikai konyhás megoldással építik, ha ilyenbe költözünk, akkor készüljünk fel arra, hogy a konyhasarok berendezése a nappali berendezésével összhangban álljon.

 

Mikor konyhabútort választunk, azon túl, hogy a lakásunk, házunk adottságait messzemenőkig kénytelenek vagyunk figyelembe venni, fontos megfontolnunk azt is, hogy mi magunk milyen sok időt szeretnénk a konyhánkban tölteni, szívesen beszélgetünk-e ott, esetleg a mindennapi étkezések is ott zajlanak-e, vagy csak akkor megyünk be a konyhába, ha ételt készítünk, mosogatunk…

 

Nem mindegy, hogy hányan lakunk a lakásban, házban, hogy a konyhát idősebb vagy mozgáskorlátozott ember is használja-e, és persze a pénztárcánk is határt szabhat az álmodozásnak.

 

Mielőtt megterveznénk a konyhánkat, gondoljuk át, milyen tevékenységeket végzünk benne: mennyit főzünk, ahhoz mennyi edényre van szükségünk, azokat hol a legcélszerűbb elhelyezni. Van, aki sok edényt használ, mert sokfélét főz, más naponta csak egy lábost vesz igénybe, így szekrényre is kevesebb szüksége van. Noha sokszor esünk abba a hibába, hogy felesleges konyhai eszközöket vásárolunk, a gépekről már nem is beszélve… Kinek nincs használaton kívüli kütyüje, amelyről valaha azt gondolta, hogy nem tud nélküle élni?

 

 

Mikor új konyhát tervezünk, akkor remek alkalom nyílik arra is, hogy átgondoljuk, mire van igazán szükségünk, és mi az, amit már legalább egy éve nem vettünk a kezünkbe. Amit soha nem használunk, szortírozzuk ki, tegyük le a pincébe vagy ajándékozzuk el, de ne hagyjuk, hogy a vadonatúj konyhánkban terpeszkedjen.

 

Milyen alaptevékenységek azok, amelyeket érdemes figyelembe venni tervezéskor?

 

– Ha van mosogatógépünk (illetve azt is szeretnénk venni), a konyhát úgy érdemes megtervezni, hogy a mosogatógépből könnyen ki tudjunk pakolni, és az edényeket ne a konyha másik sarkában tároljuk. Egy egyszemélyes háztartásba nem biztos, hogy kell mosogatógép, de egy család számára már biztosan hasznos.

 

– Ha sokat és gyakran főzünk, fontos, hogy elég nagy terület álljon rendelkezésünkre, ahol dolgozhatunk, és könnyen elérjük a szükséges edényeket, illetve alapanyagokat.

 

– Ha gyakran készítünk salátákat, rendezzük be a konyhát úgy, hogy az ehhez szükséges dolgok minél közelebb legyenek egymáshoz: olívaolaj, ecet, só, fűszerek, kések, salátástál… Ne kelljen össze-vissza rohangálni minden egyes eszközért, illetve összetevőért.

 

– Ha valaki számára a reggeli a legfontosabb étkezés, akkor úgy rendezze be a konyháját, hogy reggel pikk-pakk mindent meg tudjon találni. Amennyiben szereti a pirítóst, akkor a kenyérpirító legyen ott a pulton, mert ha a kamra egyik polcán van elrejtve, akkor sose fogjuk elővenni. Ám az is problémát jelenthet, ha a konyhapulton minden kisgép és befőttesüveg elöl van, mert akkor nem marad hely a zöldségek pucolására meg a hús felszeletelésére.

 

 

– Aki gyakorta használja a sütőt, annak fontos, hogy ha meg akarja nézni, hogy áll a süteménye, ne kelljen derékszögben lehajolnia. A forró edények, tepsik sütőből való veszélyes művelet, ilyenkor nagyon hálás tud lenni az ember, ha nem kétrét görnyedve kell a tűzforró edényt egyensúlyozni.​

 

Nagyon nem mindegy, kinek milyen pultmagasság az ideális, tehát erre is gondoljunk: se lehajolni ne kelljen, se sámlira állni ahhoz, hogy kényelmesen dolgozhassunk.

 

A konyhapult anyaga nem elhanyagolható kérdés: amikor főzünk, állandóan használatban van, így jó, ha könnyen tisztítható, strapabíró és nem kényes a karcolásra sem. No persze nem szabad vágódeszkának használni a pultot, de ideális esetben attól még nem lesz semmi baja, ha végighúzunk rajta egy lábost....

 

A konyhapultnál az is fontos, hogy minél nagyobb területet hagyjunk szabadon az ételkészítéshez. Ezt a területet érdemes jól megvilágítani: használhatunk fénycsövet, ledes lámpákat: észre fogjuk venni, hogy a jól megvilágított munkafelületen sokkal élvezetesebb az összetevők pucolása, szeletelése.

 

Jó, ha a mosogató szintje egy kicsit feljebb van, mint a pult, hogy kényelmesen elérjük a mosogató alját. Az edénycsöpögtető is neuralgikus pont (ha nincsen mosogatógépünk, vagy van, de nem mindig azt használjuk): nem mindegy például, hogy jobb- vagy balkezes a tulajdonos. A mosogatógép elhelyezésénél is érdemes gondolni a hajolgatásra: ha a gép a talajszinten áll, sokkal kényelmetlenebb a ki- és bepakolás.

 

 

​Kényelmi megoldások tömkelege jelent már meg a tervezők jóvoltából, ezeket érdemes kihasználni.

Ilyen például a szekrények ajtajának csukódását lelassító szerkezet (lassító csukódásgátló), melynek eredményeképpen még akarattal sem lehet a konyhaszekrények ajtaját csapkodni, így sokáig nem kell majd új konyhabútort vennünk.

 

Ha nem csak egy egyenes sorban, vagy párhuzamosan egymással szemben helyezkednek el a konyhaberendezések, hanem van „forduló” is, akkor érdemes a sarokmegoldásokat, kiforduló polcokat alkalmazni.

 

A felső polcok magasságát úgy kell megtervezni, hogy a konyhát leggyakrabban használó személy mindenképpen elérje lehetőleg a felső polcot is. Ha ez nem lehetséges, akkor legyen kéznél (lábnál) egy kis fellépő, különben úgy járunk, hogy a felső polcok csak raktárként szolgálnak azokhoz a konyhai eszközökhöz, amelyeket szinte sosem fogunk használni.

 

A tervezéshez ma már számos 3D-s ​szoftvert is igénybe vehetünk, érdemes használni ezeket, hogy ne csak elképzeljük, de lássuk is, hogy mi hová kerül. Kellemes tervezgetést és sok szerencsét az új konyha berendezéséhez!

 

 

Ladányi-Turóczi Csilla